При формуванні плану реалізації проекту «Трансфер знань про органічне землеробство та зміну клімату в сільському господарстві», було важливим обрати тематики лекцій-тренінгів, які б відповідали запиту слухачів та містили у собі актуальність знань з органічного землеробства, а також практичне застосування в українських реаліях.
Надвичайно велику роботу по формуванню, організації та проведенню лекцій з органічного землеробства зробили Алла Кучерова (НУВГП) та Емілі Зобель (Університет Меріленду, США).
Учасниками цих лекцій стали здобувачі освіти інженерно-педагогічні працівники та здобувачі Плужненського ПАЛ, студенти НУВГП, представники Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області
Наша подорож в світ органічного землеробства розпочалася з онлайн-семінарів у Плужненському професійному аграрному ліцеї за темами: «Особливості вирощування с/г культур за технологією органічного землеробства» та «Основні тренди сільського господарства в 21 столітті. Продовольча безпека». Лекторами цих заходів були викладачі Плужненського ПАЛ, Алла Кучерова та Тетяна Колесник (кафедра агрохімії, грунтознавства та землеробства НУВГП).
На семінарі здобувачі освіти та інженерно-педагогічні працівники мали змогу послухати та перейняти досвід викладачів та майстрів виробничого навчання, послухати про важливість сільського господарства в світі і роль України у забезпеченні продовольчої безпеки.
Наступною темою семінару з органічного землеробства стала “Якість грунтів. Оцінка придатності земель (ґрунтів) для органічного виробництва”. В ході заходу здобувачі освіти та інженерно-педагогічні працівники стали активними учасниками навчання, яке пройшло у формі діалогу та дискусії по деяких питаннях, що викликали особливий інтерес.
Наступна тема онлайн лекції-тренінгу: «Органічне виробництво як складова циркулярної економіки. Органічне землеробство в Україні та світі».
У ході заходу учасники ознайомилися з станом впровадження органічного землеробства в Україні і світі, та його часткою у виробництві сільськогосподарської продукції.
У заході взяли участь інженерно-педагогічні працівники та учні Плужненського ПАЛ, студенти НУВГП та представники Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області.
У другій половині січня учасники мали змогу взяти участь в онлайн лекції-тренінгу на тему: «Вимоги до ведення органічного агровиробництва. Законодавство у сфері органічного виробництва».
На заході обговорено різницю між органічним та неорганічним сільським господарством, принципи захисту рослин в органічному сільському господарстві, контроль бур’янів, використання засобів захисту рослин та добрив тощо.
Після вимог органічного виробництва було проведено онлайн лекцію-тренінг на тему: «Сертифікація органічного виробництва».
На заході обговорено стандарти виробництва та обігу органічної продукції, галузі органічної сертифікації, суб’єкти ринку органічної продукції, процедуру сертифікації та інше.
Наступною темою онлайн лекції-тренінгу стала: «Методи стійкого міського сільського господарства».
На заході обговорено переваги від імплементації Urban Farming, переваги зелених дахів та вертикального рослинництва, системи посадки та живлення рослин тощо.
Лекції мали продовження і в березні. Так на початку березня відбулася онлайн лекція-тренінг на тему: «Технології переробки відходів органічного походження на органічній фермі»
На заході обговорено технології неенергетичної переробки відходів АПК (компостування, вермикультивування, гідроліз, анаеробне зброджування), способи збереження добрив та терміни зберігання, порівняльні характеристики різних способів компостування тощо.
Наступною темою для слухачів стала: «Технології прецизійного землеробства в органічному агровиробництві».
На захід було запрошено головного технолога агрофірми Фурманець Олег Анатолійович. Обговорювали переваги та можливості сучасної технології точного землеробства, роль механізаторів у її впровадженні на виробництві, створення електронних карт полів, важливість агрохімічних обстежень, грунтообробних операцій, картографування врожайності тощо.
Чудовою можливістю для майбутніх спеціалістів з органічного землеробства стала зустріч з практиками вирощування органічної продукції.
Онлайн лекція-тренінг на тему: «Вирощування малини і полуниці за органічною технологією».
На захід було запрошено власника органічної ферми «GARBI» Віталія Мельника, що займається вирощуванням малини та полуниці. Учасники мали можливість обговорити етапи створення органічного підприємства, сертифікацію, отримання агрохімічного паспорта поля/земельної ділянки, методи обробітку, живлення, захисту, збору та переробки органічної продукції.
Крайнім заходом в рамках проекту, але не останнім по органічному землеробстві став захід на тему: «Практики управління здоров’ям ґрунтів та інтегрована система захисту рослин в Україні та США».
В рамках заходу відбулася презентація посібників з органічного землеробства та відеокурс, що був наданий Емілі Зобель (Університет Меріленду) та опрацьований та опрацьований Аллою Кучеровою (Кафедра агрохімії, ґрунтознавства та землеробства, Національний університет водного господарства та природокористування).